jueves, 9 de enero de 2014

L'últim recurs que salvaria la infanta

La Fiscalia Anticorrupició podria presentar un recurs contra la imputació de la infanta Cristina

Els advocats de la infanta decideixen recórrer la imputació del jutge Castro mantenint que aquesta “va estar completament al marge de l’administració” i que “no va tenir cap intervenció activa en la gestió quotidiana de l’empresa Aizoon. Sembla que el recurs de la defensa de la infanta serà l’únic que s’interposi aquesta vegada, ja que la Fiscalia Anticorrupció es planteja no impugnar l’acte del jutge, que amb poc menys d’un any s’ha ampliat a les 227 pàgines. En un primer moment, tan sols el sindicat “Manos Limpias” apostava per la imputació. 
D’altra banda, l’Advocacia de l’Estat tampoc ha adoptat cap decisió fins el moment sobre si recórrer o no la imputació. Les parts disposen de temps fins el pròxim dimecres per presentar el recurs si decideixen acudir directament a l’Audiència, o fins les 15:00 hores de dilluns dia 13 si es per davant el propi Jutjat de Instrucció de Palma. 
Després de poc menys d’un any d’investigació, el jutge Castro troba indicis penals en l’ús de fons de Aizoon per part de la infanta i del seu marit exposats en l’acte, on assegura que “varen portar a terme un repartiment fàctic de dividends sobre la base de fons de Aizoon per atendre despeses personals”. 
Així, la infanta figura com a imputada en el cas Urdangarín des del passat 7 de gener per suposats delictes fiscals i de blanqueig de capital per mitjà de la seva participació en l’entitat que compartia amb el seu marit al 50%. El jutge va citar la infanta el passat dimarts per declarar en el jutjat de Palma d’aquí a dos mesos, dissabte 8 de març, amb el temps suficient per a que l’Audiència de Palma  resolgui els anunciats recursos de la defensa. 
Les coses pareixen estar més clares que fa quasi un any quan la infanta Cristina va ser imputada per primera vegada. En abril de 2013 el jutge Castro va ser desautoritzat per l’Audiència provincial quan va intentar prendre declaracions de la infanta com a cooperadora necessària en la trama delictiva del seu espòs Iñaki Urdangarín. Aquest formava part del Institut Nóos, una entitat suposadament sense ànim de lucre i que va ingressar més de set milions d’euros en la Comunitat Valenciana i de Balears, i que va desviar part d’aquest diner a empreses privades, entre les quals es trobava Aizoon.

Els que continuen imputats per corrupció des de fa més de dos anys són Urdangarín i el seu exsoci Diego Torres, els quals possiblement hauran de seure a declarar junt amb l’expresident de Balears, Jaume Mates, que els hi va facilitar diners públics. Per aquests, el jutge té imposada una fiança de responsabilitat civil per import de sis milions d’euros. Però com cap dels dos la va pagar en el termini donat, de manera que Castro va decidir bloquejar la disposició del patrimoni immobiliari i de fons bancaris d’ambdós. En conclusió, aquesta segona imputació de la infanta seria un efecte col·lateral de les investigacions dedicades al cas Urdangarín. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario