lunes, 25 de noviembre de 2013

L'element del periodisme indispensable

Una de les tasques indispensables en el periodisme és la verificació. Aquesta disciplina és l'essència que diferencia la tasca del periodista de qualsevol altre procés de recopilació d'informació. En primer lloc, es parla de la pèrdua del sentit de l'objectivitat, que queda totalment desvinculat de la figura del periodista per ser associat al mètode periodístic i en l'obtenció de la informació.

En segon lloc, per mitjà de la verificació el periodisme es relaciona amb procediments científics, ja que, avui dia, amb les noves tecnologies, les noticies són un material complex i difícil de controlar. Així, en un món en que el periodista esdevé un receptor de informació, més que un recol·lector, el que el públic realment espera d'ell és que li faci arribar noticies contrastades i fiables.

Tot i que no existeix res semblant a unes normes estandaritzades per a la verificació de dades, hi ha una sèrie de principis intel·lectuals de la verificació, entre els quals trobam alguns dels principis bàsics del periodisme, fet que ens demostra com d'imprescindible aquesta qualitat en la professió. Entre aquests trobam: no afegir res que no hi sigui en les dades inicials, no enganyar el lector, ser transparent, confiar en les teves pròpies investigacions i fer una professió d'humilitat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario